Čilské hlasovanie o ústave ponúka okno do demokratickej budúcnosti

Čile sa chce zbaviť ústavy, ktorá sa datuje od diktatúry Augusta Pinocheta. Diskusia o novom demokratickom základnom zákone prebudila čílsky záujem o krajinu na druhom konci sveta – Švajčiarsko. Deti švajčiarskych emigrantov – v Čile aj vo Švajčiarsku – za to čiastočne ďakujú.

Tento obsah bol zverejnený 25. októbra 2020 – 11:00, na

od Bruno Kaufmann

Ricardo Santana pracuje v anonymnej kancelárskej budove v čílskom hlavnom meste Santiago. Vo veku 32 rokov je štátnym zamestnancom na finančnom oddelení čílskeho ministerstva zahraničia.

Dohliada na činnosť diplomatických služieb týkajúcich sa Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce, APEC. Vyrastal v provincii Patagónia na juhu Čile, známej tiež ako Tierra del Fuego – riedko osídlený pás latinskoamerického územia, ktorý je najbližšie k južnému pólu.

Ricardo Santana Friedli
Prarodičia Ricarda Santanu Friedliho emigrovali zo St. Gallenu do Čile. zvg

„Keď som sa narodil, Pinochet už bol na odchode,“ hovorí Santana. Krátko po narodení Santany 56% Čílanov hlasovalo proti predĺženiu funkčného obdobia diktátora v historickom referende 5. októbra 1988. Pinochet sa chopil moci po krvavom vojenskom puči proti demokraticky zvolenému prezidentovi Salvadorovi Allendemu v roku 1973.

Čile – krajina dlhá viac ako 4 000 kilometrov vklinená medzi Andy a Tichý oceán – sa odklonila od cesty k demokracii, ktorú v tom čase užívalo mnoho ďalších krajín s autoritárskymi vodcami.

Tri desaťročia stagnácie

Na rozdiel od mnohých bývalých komunistických štátov vo východnej Európe alebo od predchádzajúcich vojenských diktatúr ako Južná Kórea a Taiwan sa v Čile veľa nezmenilo ani potom, čo ľudia prinútili Pinocheta rezignovať a uskutočnili sa demokratické voľby. „Pinochetova ústava z roku 1980 je stále v platnosti dodnes,“ hovorí Santana. „Ale dúfajme, že nie oveľa dlhšie,“ dodáva.

V záväznom referende 25. októbra rozhodne takmer 15 miliónov čilských voličov o tom, či by mala byť vymenená ich preddemokratická ústava. V druhom referende sa rozhodne, kto by mal pripraviť novú ústavu.

Existujú dve možnosti: po prvé, mala by byť navrhnutá novou zmiešanou radou, z ktorej polovica bude zložená z členov parlamentu a polovica občanov špeciálne vybraných pre túto rolu. Alebo po druhé, že v priamych voľbách by sa mala zvoliť nová ústavná občianska rada pozostávajúca z rovnakého počtu mužov a žien. Ta by bola prvou v demokratickej politike na celom svete.

Švajčiari v Južnej Amerike

Podľa oficiálnych štatistík (2019) je v Južnej Amerike registrovaných asi 46 418 štátnych príslušníkov Švajčiarska. Z toho 5 490 žije v Čile. Po Brazílii a Argentíne je to tretia najväčšia švajčiarska komunita v regióne.

Mladá generácia si vyžaduje väčšie slovo

„Konečne dostávame skutočnú príležitosť na zmenu,“ hovorí Santana. Patrí k mladej generácii Čiľanov, ktorej sa už dlhší čas opakovane sľubujú zásadné reformy – napríklad v silne privatizovanom vzdelávacom systéme – bez toho, aby sa niečo zásadné zmenilo. To je jeden z dôvodov opakovaných nepokojov mládeže a protestných hnutí za posledných desať rokov.

Tie boli brutálne zrušené políciou, ktorá je stále vysoko militarizovaná – ide o dedičstvo Pinochetovej éry. Aj teraz, tesne pred ústavným referendom, protestujú mladí ľudia v celej krajine a požadujú väčšie slovo v tom, ako je krajina riadená.

Všeobecne sa očakáva, že voliči budú hlasovať za novú ústavu aj za novú ústavnú občiansku radu, ktorá bude zvolená začiatkom budúceho roka. Mnoho ľudí v krajine však už teraz uvažuje o krok ďalej. Zahŕňajú Santanu, ktorej druhé priezvisko je Friedli. „Starí rodičia mojej matky emigrovali z Marbachu v oblasti údolia Rýna v St. Gallen do Patagónie,“ hovorí Santana. Ale ako prisťahovalec štvrtej generácie už nemá právo na švajčiarske občianstvo.

Aj napriek tomu v súčasnej diskusii o budúcej podobe novej čilskej ústavy čerpá inšpiráciu z domova svojich predkov, vzdialeného takmer 15 000 kilometrov. „Primárne sa zaujímam o občianske práva, ktoré ponúka priama demokracia,“ hovorí mladý štátny zamestnanec.

„Švajčiarsko je inšpirácia“

Santana, Patagónec  so švajčiarskymi a chorvátskymi koreňmi, nie je sám. Novú platformu Vinculante.cl založila skupina mladých čilských IT špecialistov a odborníkov odhodlaných podporovať participatívnu a priamu demokraciu v Čile.

„Nadchádzajúci proces prípravy novej ústavy je príležitosťou,“ hovorí Norbert Bilbeny, jeden z iniciátorov Vinculante. „Skúsenosti Švajčiarska s občianskymi právami sú pre nás obrovskou inšpiráciou a referenčným bodom.“ Cieľom je posilniť poznatky o možnostiach, ktoré pre Čile ponúka moderná priama demokracia. Ambicióznym cieľom organizácie je dosiahnuť to skôr, ako začne pracovať ústavná rada. Stane sa tak na jar – alebo presnejšie, keď v Čile začne jeseň.

Dlhodobí pozorovatelia čilskej politiky sú však skeptickí. Eduardo Schindler, kedysi finančný expert v Santiagu, žil od začiatku 80. rokov vo Švajčiarsku. Vo Švajčiarsku, kde prijal občianstvo, sa účasťou v priamej demokracii naučil vážiť si a uplatňovať občianske práva. Schindler bol natoľko nadšený z priamej demokracie, že sa opakovane pokúšal vyvolať podobné nadšenie medzi svojimi starými kolegami a kontaktmi na opačnej strane sveta.

„Ale za posledných 30 rokov  politická elita v Čile nevynaložila nijaké úsilie na posilnenie postavenia svojich občanov,“ dodáva na záver. Schindler porovnáva čilsky ľud s dospelým, ktorého matka ho stále oblieka do detských šiat.

Priepasná priepasť bohatstva

Schindler, ktorý teraz žije v Kilchbergu pri Zürišskom jazere, tvrdí, že jeho domovskú krajinu sužujú obrovské sociálne rozdiely. „V porovnaní s ostatnými latinskoamerickými krajinami máme veľmi vysoko rozvinutú a konkurencieschopnú ekonomiku. Ale naša demokracia zostáva v kolíske, “hovorí.

Rozdiel je obzvlášť veľký v rozdelení bohatstva. Viac ako polovica z 19 miliónov Čiľanov si musí vystačiť s menej ako 500 CHF (553 dolárov) mesačne.

Rozhodujúce bude, ako sa bude riešiť otázka demokracie počas dvoch rokov pred plánovaným konečným referendom o novej ústave. A to nielen čilskými orgánmi, ale aj jej obyvateľmi. Santana zdôrazňuje, že „demokratické Čile je možné len vtedy, ak sa staneme spravodlivejšou a rovnocennejšou spoločnosťou.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *