OZ Priama demokracia s veľvyslancom Švajčiarska o priamej demokracii na Slovensku

Utorok, 19 November 2013, 10:29, Ľubica Schulczová

Logo Schweizer Wappen

18. novembra 2013 sa stretli predstavitelia občianskeho združenia Priama demokracia s veľvyslancom Švajčiarskej konfederácie na Slovensku pánom Christianom Fotschom. Členovia ho informovali o aktivitách združenia, ktoré majú za cieľ presadenie väčšieho vplyvu občanov na vývoj verejných záležitostí, posilnenie inštitútu referenda a ozdravenie politického života v krajine.

Za týmto účelom zbierajú podpisy pod Petíciu za lepšie Slovensko, ktorá má za cieľ vyhlásenie referenda o uvedených otázkach. Vo svojej činnosti sa do veľkej miery inšpirujú práve švajčiarskym modelom demokracie. Ten umožňuje priame zapojenie občanov do politického procesu, vrátane zákonodarných iniciatív a rozhodovania o zákonoch.
Veľvyslanec Fotsch vysvetlil systém fungovania priamej demokracie vo Švajčiarsku, jeho koexistenciu s princípmi zastupiteľskej demokracie a uviedol mnohé praktické poznatky aj v súvislosti s nastávajúcim referendom, ktoré Švajčiarov čaká v najbližších dňoch. Podčiarkol, že priame prejavy vôle občanov politických predstaviteľov neobmedzujú, ale skôr povrdzujú ich legitimitu.
Aktivisti pozvali veľvyslanca Fotscha na medzinárodnú konferenciu The Danube Democracy Rally 2014. Pripravuje ju Democracy International, medzinárodná organizácia na podporu priamej demokracie. Uskutoční sa začiatkom budúceho roka v Bratislave. Občianske združenie Priama demokracia je na Slovensku partnerom pri príprave tejto udalosti.

Okrem uvedených aktivít majú členovia združenia Priama demokracia ambície zlepšiť a rozšíriť vzdelanosť a informovanosť občanov v oblasti využívania a uplatňovania svojich občianskych práv.

Stretnutia s p. Christianom Fotsch, veľvyslancom Švajčiarska v SR sa zúčastnili a k tomuto stretnutiu prispeli:
  • doc. PhDr. Martin Klus, PhD., vysokoškolský pedagóg, koordinátor podujatia
  • Jozef Bielik, predseda OZPD
  • Vanda Rybanská, asistentka poslanca NR SR za OĽaNO
  • Ľubica Schulczová, Beata Novomeská, Paul Pirovits, Jožo Vaško – členovia OZPD
  • Členovia Nezávislej aliancie, NGO tureckej menšiny na Slovensku

A ďalší, ktorí sa ho zúčastniť nemohli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *