Spravodaj máj 2016 – Návšteva u švajčiarskeho veľvyslanca

Logo Schweizer Wappen

Štvrtok, 12 Máj 2016 16:52 Paul Pirovits,

Švajčiarsky veľvyslanec Alexander Wittwer venoval zástupcovi nášho združenia 1,5 hod vo veci podpory priamej demokracii na Slovensku , čo je od neho skutočne priateľské gesto.

Polročné predsedníctvo Slovenska dá zabrať aj veľvyslancovi, budú tu síce augustové a decembrové úradnícke prázdniny, ale je tu pripravených 200 konferencií, atď., takže hlbšie sa bude nami môcť zaoberať až koncom roka a ohlasovaná návšteva švajčiarskeho prezidenta na Slovensku na prelome máj-jún sa sústredí len na hospodárstvo (robotika, elektronika atď.) a PD sa nebude môcť venovať.

Hovorili sme o súčasnej politickej situácie, zo strany združenia o nefunkčnosti PD v centralistickej EÚ a jej nástroja európskej občianskej iniciatívy a európskeho referenda. Zo strany pána veľvyslanca o vzrastajúcom nacionalizme v Európe, strate demokracie v globalizácie elektronickej správy veci verejných (elektronické peniaze (BitCoin), ap.), kto ju bude ovládať, bude môcť ovládať ostatných, imigrantoch (v CH pribúda ročne 18 tisíc pracujúcich cudzincov a 30 tisíc azylantov), podlomené zdravie premiéra a podpredseda Vlády SR, ktorí majú viesť EÚ, referendum vo VB o vystúpení z EÚ a možné následky, parlamentné voľby 2017 v BRD, atď.

Vo veci možnosti návštevy švajčiarskeho parlamentu slovenským poslancom, stretnutie so švajčiarskymi poslancami,  Spolkovej kancelárie (kde referenda riadia od A po Z), miestneho zastupiteľstva, verejno –právnej televízii ap., vidí skôr viesť iniciatívu zo slovenskej strany.

Zdôrazňoval, že o PD sa občania musia učiť, aby ju akceptovali a nemali strach či obavy s jej zneužitia, ako aj na to, že väčšina hlasov rozhoduje, a  tým slúžila občanom na kontrolu a opravu kurzu (spätnú väzbu) vedeného zodpovednými zvolenými zástupcami.

Pekné gesto urobil, keď vytiahol z aktovky obálku s jeho menom zo Švajčiarska, kde sa skrýval jeho;

  • hlasovací preukaz k národnému referendu 5. Júna 2016, ktorý obsahoval medzi iným možnosť hlasovať poštou cez priložený hlasovací lístok, alebo cez  hologram v prípade elektronického hlasovania (neviem či platí len pri pobyte v cudzine),
  • k tomu spomenutý hlasovací lístok s piatimi otázkami (prvé tri sú z občianskej iniciatívy, ktoré prevažne neprejdú (!) a Rada a parlament ich v týchto prípadoch nepodporila v hlasovaní a posledné 2 otázky ide o zmenu zákona na základe vetovania občanov (?) – to poslanci podporujú ),  kde sa ručne napíše ku každej otázke áno, alebo nie, ak sa nič nenapíše, lebo sa neviem rozhodnúť tak, po zaslaní naspäť sa zaráta hlas do účasti,
  • dve obálky, jedna do ktorej za zastrčí ne/vyplnený hlasovací lístok a ten do ďalšej s adresou úradu.
  • ďalej brožúrka vydaná Spolkovou kanceláriou, kde sú rozpracované tentoraz 5 hlasovacích otázok do detailu. Sú tam pro a protiargumenty, ako aj výsledok hlasovania Spolkovej rady (u nás vlády) a parlamentu za každú otázky s áno, alebo nie vyjadrením, ako ich odporúčajúce stanovisko (to je pre mňa novinka). Pre tých čo nechcú moc čítať na zadnej strane je len otázka s odporučením, ako hlasovať.

Ilustračný link z referenda 2015: http://imgur.com/a/5XvG2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *