Lepšie Slovensko vďaka jednej petícii?

 

Takýto ambiciózny cieľ si dali aktívni občania, ktorí už zozbierali viac ako 23 tisíc podpisov pod Petíciu za lepšie Slovensko. Petícia je výnimočná svojimi požiadavkami, ako aj tým, že sa zbierajú podpisy súčasne  pod dva petičné hárky – jeden do parlamentu a jeden za referendum. Ak parlament týmto požiadavkám nevyhovie, bude možné vďaka druhému hárku vyvolať referendum, v ktorom budú môcť tieto požiadavky schváliť priamo občania. Petícia požaduje:

  1. imunitu poslancov iba na výroky v parlamente, pretože organizátori sú presvedčení, že imunita poslancov v skutočnosti zrušená nebola, aj keď sa k tomu vláda zaviazala. Tvrdia, že ak by naozaj imunita bola zrušená, tak by už viacerí politici sedeli v nápravno-výchovnom zariadení a nie v parlamente.
  2. Prijať balík protikorupčných opatrení, ktoré by zúžili priestor pre rozkrádanie majetku v štátnej a verejnej správe.
  3. Sfunkčniť referendum, znížením počtu podpisov potrebných na jeho vyhlásenie, zrušením povinnej minimálnej účasti (kvóra). Ďalej požaduje, aby výsledky referenda mali silu ústavného zákona, ktorého zmena je možná iba referendom.

Táto petícia vznikla ako výsledok celospoločenského konsenzusu občianskej iniciatívy Za spravodlivé referendum, My Občania v spolupráci s občianskymi združeniami OH – Protest Gorila, OZ Priama demokracia, OZ regióny.sk, OZ Agora a občianskymi aktivistami z rôznych regiónov SR.

PROTEST GORILA Dana Čahojová- Vyhlásenie Petície za lepšie Slovensko 12.03.2012;

Aby táto petícia bola úspešná, potrebuje podporu od uvedomelých občanov. Aj vy jej môžete pomôcť svojím podpisom, alebo o nej povedať svojej rodine a známym. Ak chcete petícii naozaj pomôcť, zapojte sa tiež do zberu podpisov v rámci veľkej zberovej akcie v deň volieb do VÚC 9.11.2013 pred volebnými miestnosťami. Všetky informácie o petícii, ako aj kontakt pre dobrovoľníkov, sú dostupné na:

Comments (3)
3Pondelok, 04 November 2013 06:05
Ján Žilka
Aktualna situacia: – obcan je vyzvany zhruba 2-krat rocne aby isiel do volebnej miestnosti koli volbam alebo referendu – jedny volby alebo referendum stoja obcana 10 milionov EUR – obcan voli kandidata na zaklade predvolebnej slubov v predvolebnej kampane – po vhodeni svojho hlasu do urny, obcan nemoze zobrat spat svoj hlas alebo ho zmenit najblizsie 4 roky. V pripade referenda je to este viac rokov. Co ponukate: – aby obcan isiel do volebnej miestnosti castejsie – platil za to este viac – zameriavate sa na referenda o ktore obcania zaujem nemaju (posledna ucast bola okolo 20%) Co navrhujem: – aby obcan volil vtedy ked ma potrebu (nemusel cakat na onen den, ktory urci nasa „elita“) – aby obcan neplatil zbytocne vela, len preto ze vsetko musi prebehnut v jeden den. Nemusi. Za peniaze vynalozene na volby a referedna, sa da vybudovat webova aplikacia, mobilna aplikacia a pracovnici na uradoch, kde by obcan mohol volit kedykolvek. – obcan bude menit svoj nazor na zaklade skutocnej prace kandidatov a nie na zaklade nejakych slubov – obcan nebude svojim hlasom nijako viazany, bude ho moct kedykolvek zmenit ak zisti nove skutocnosti
2Nedeľa, 03 November 2013 18:24
Janci
Ked sa nenajdu ludia, ktory dokazu vykonavat pracu poslanca slusne a svedomito, tak sa vsetci mozeme tvarit ze nic sa nedeje. No nevidim dovod na ochranu osob, ktori by mali sediet vo nápravno-výchovnom zariadení a nie v parlamente. Podla mna nemate uspech, lebo ste prilis makky na poslancov. Ak chcete priamu demokraciu, tak treba si uvedomit ze kazde referendum stoji cca 10 milionov eur a tolko Slovaci nemaju. My niesme bohaty ako svajciari. Ak chceme priamu demokraciu, tak urobme urady, kde obcan moze prist kedykolvek, kedykolvek dat s predstihom hlas svojej oblubenej strane, moze si svoj hlas vziat spat ked vidi zneuzivanie pravomoci. Vybudovanie uradov, internetovej stranky, a mobilnej aplikacie, kde clovek bude moct kazdy den zasahovat do politickeho diania. Dajme ludom pracu. Na volby a referenda sa uz vyhodilo privela penazi a nikto pracu na trvaly pomer nedostal. Dakujem ze sa zaujimate o buducnost Slovenska. Prosim pouvazujte nad mojim navrhom. Vzdy je co zlepsovat.
1Piatok, 01 November 2013 16:21
Iveta Kamenicka
Ahojte, preklikla som sa sem zo stareho clanku : http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/peticia-za-lepsie-slovensko/ a odkazom na spravodlive referendum. Je fajn, ze ste sem dali ten text z toho clanku 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *