Letná akadémia 2014: Semienka zasadené!

12.09.2014, prevzaté od Democracy International 

V dňoch od 8. do 12. septembra sa aktivisti za demokraciu z celej Európy stretli v nemeckom meste Wittenberg, ktoré leží v blízkosti Berlína, kde sa dozvedeli ako realizovať a rozvíjať organizáciu zameranú na rozvoj demokracie. Letnú akadémiu zorganizovala globálna koalícia pre demokraciu Democracy International.

Wittenberg je mesto, kde žil Martin Luther pred 500 rokmi. Vo Wittenbergu začala reformácia v dobe, keď Luther spochybnil tvrdenie, že oslobodenie od Božieho trestu za hriech sa môže vykúpiť peniazmi.

V tejto historickej súvislosti bol Wittenberg dobre zvoleným miestom na stretnutie ľudí, ktorí zdieľajú rovnaký zámer, a to zmeniť politický systém svojich krajín prostredníctvom lepších foriem občianskej účasti. Cieľom medzinárodnej letnej akadémie bolo naučiť aktívnych občanov z Rakúska, Belgicka, Bulharska, Maďarska, Slovenska, Rumunska, Škótska a Holandska, ako začať prevádzkovať organizáciu pre posilnenie demokracie na profesionálnej a udržateľnej úrovni.

V tomto zmysle sa akadémia začala brainstormingom o tom, čo rozumieme pod pojmom Democracy International a akým spôsobom je možné vytvoriť silné skupiny, ktoré sa venujú posilneniu demokracie. Dostali sme sa k podobenstvu, že aktivisti za demokraciu sú záhradníci, ktorí sadia semienka priamej demokracie vo svojich krajinách a o  rastlinku sa starostlivo starajú, aby rozkvitla.

Nasledujúce dni pozostávali z praktického vzdelávania sa. Pracovníci kancelárie Democracy International v Kolíne nad Rýnom nám umožnili nahliadnuť do ich každodennej práce pri komunikácii, fundraisingu a riadení kancelárie. Andreas Müller a Cora Pfafferott tiež vysvetlili, ako používať databázu CiviCRM a systém Drupal pre homepage, obidva systémy ponúkli na využívanie mladým demokratickým skupinám.

Počas posledných dvoch dní dostali skupiny za úlohu vytvoriť plán rozvoja podnikania  a riadenia ako začať so svojou vlastnou iniciatívou za demokraciu. Toto zasadnutie facilitoval Dr. Raban Daniel Fuhrmann, odborník na rozvoj organizácií, ktorý aj vypracoval kompletný program Letnej akadémie.

Svedectvom nadšenia a názorného ducha bolo pre každého vytvorenie prezentácie o strategickom pláne a je jasné, že týždeň vo Wittenbergu pomohol zasiatiu prvých semienok aktivizmu za demokraciu, ktoré teraz rastú v každom štáte. Prvou žatvou bude budúca letná akadémia Democracy International v roku 2015.

018.JPG

Hlasy účastníkov:

„Prajem si ešte raz vám poďakovať za veľmi zaujímavé a príjemné stretnutie, ktoré sme mali všetci v Lutherovom meste – vo Wittenbergu. Som plná nápadov a stále ducha tohto nádherného mesta. Dúfam, že si udržím nadšenie do mojej budúcej práce!“ – Georgeta Ionesca, Rumunsko

„Chceli by sme sa vám poďakovať za pozvanie na letnú akadémiu. Bol to skvelý týždeň. Vážime si, že ste nám venovali svoj ​​čas a úsilie naučiť nás o priamej demokracii viac a že ste sa o nás tak dobre starali. Získali sme inšpiráciu a dúfame, že čoskoro nové nápady uvedieme  do života. Vaša energia nás inšpirovala natoľko, že sme presvedčení, že prinesie svoje ovocie.“ – Beata Novomeská, o.z. Priama demokracia, Slovensko
Text a fotografie: Cora Pfafferott

Fotografie: 

  1. Spoločná foto účastníkov Letnej akadémie 2014
  2. Pracovné úvahy o demokracii vo dvore vo Wittenbergu.
  3. Beata Novomeská z o.z. Priama demokracia
  4. Gerhard SCHUSTER, ANDREAS MÜLLER a Gerhard MEISTER
  5. Brainstorming členov o.z. Priama demokracia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *