Občianska rady v Írsku 2020 – Citizens‘ Assembly

Úvod

Občianske zhromaždenie združuje občanov, aby diskutovali a zvážili dôležité právne a politické problémy, ktorým Írsko čelí. Zhromaždenie potom vydáva odporúčania a podáva správy Oireachtas -írskej legislatíve.

Posledné občianske zhromaždenie sa v období od októbra 2016 do apríla 2018 stretlo 12-krát a svoju záverečnú správu zverejnilo 21. júna 2018. Posledných občianskych zhromaždení sa malo zaoberať 5 otázkami:

Občianske zhromaždenie v roku 2020

V júni 2019 vláda oznámila zriadenie nového občianskeho zhromaždenia, ktoré sa bude zaoberať rodovou rovnosťou. Dr. Catherine Day, bývalá generálna tajomníčka Európskej komisie, bola vládou vymenovaná za predsedníčku. Zhromaždenie bolo požiadané, aby informovalo o:

  • Prekážky rovnosti v írskej spoločnosti
  • Rodová rovnosť na pracovisku a hľadanie hodnoty pre prácu, ktorú tradične majú ženy
  • Ako zabezpečiť, aby sa ženy mohli plne zúčastňovať na vedení a rozhodovaní na pracovisku, v politike a vo verejnom živote
  • Dôležitosť starostlivosti o deti a dobrej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom
  • Ako sa muži a ženy delia o opatrovateľské povinnosti, najmä v rodine
  • Dôvody, pre ktoré sú ženy pravdepodobnejšie zamestnané v sektoroch s nízkymi mzdami

Niekoľko stretnutí, ktoré sa mali konať v prvej polovici roku 2020, bolo odložené z dôvodu programu COVID-19.

Členovia občianskeho zhromaždenia

Členovia občianskeho zhromaždenia sú vyberaní náhodne z volebného zoznamu. Mali by odrážať írsku spoločnosť z hľadiska veku, pohlavia, sociálnej triedy a regionálnej rozličnosti.

Ako zhromaždenie funguje

Každé zhromaždenie sa dohodne na svojich vlastných pravidlách a postupoch týkajúcich sa vykonávania svojej činnosti. Jeho zasadnutia sa musia riadiť šiestimi kľúčovými zásadami, aby sa zabezpečila spravodlivosť a zabránilo zaujatosti.

Zhromaždenie môže pozývať a prijímať príspevky od ľudí, ktorí sa zaujímajú o ktorúkoľvek z diskutovaných otázok, napríklad od odborných poradných skupín.

Keď zhromaždenie ukončí posudzovanie každého problému, vypracuje sériu návrhov odporúčaní a hlasuje o nich. Potom sa zodpovedá domom Oireachtas (legislatívny dom)  a vydáva odporúčania. Ďalším krokom pre vládu je poskytnúť odpoveď na každé odporúčanie a zabezpečiť diskusiu v Oireachtas (legislatívny dom).

Ak vláda prijme odporúčanie na zmenu a doplnenie ústavy, bude jej odpoveď v Oireachtas obsahovať časový rámec pre uskutočnenie referenda (Poznámka: zmena ústavy podlieha v Ísku referendu).

Ďalšie informácie

Všetky podrobnosti o minulých stretnutiach zhromaždenia , prezentáciách a výsledkoch sú k dispozícii na občianskom zhromaždení.ie . Môžete si pozrieť archívne videá zo schôdzí zhromaždenia .

Prečítajte si viac na citizenassembly.ie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *