Novinky 2021

 

Bratislava, Nemecko, 19.5.2021

Nemec kolegovia z celosvetovo najväčšej občianskej organizácie pre zavedenie priamej demokracie MEHR DEMOKRATIE sú na neroztrhanie, štartujú zavedenie najrozšírenejšej platformy CONSUL na svete pre digitálnu spoluúčasť občanov na tvorbe svojho mesta. Vznikla v Španielsku v roku 2012, rozšírila sa do španielsky hovoriacich krajín sveta a teraz sa otvára cesta pre úspechy aj v Nemecku. Ich spravodaj Newsletter (pozri dole zdroj) môžete po zakliknutí na klicken Sie bitte hier – je to hneď na vrchu uložiť na google a.tak preložiť do slovenčiny cez google prekladač. Len tie financie… .

Krátke 2,5 minútové video, nastaviteľné slovenské titulky všetko výborne vysvetľuje. Link aj tu: https://youtu.be/7WiF4B_Xf0o

zdroj:https://archive.newsletter2go.com/?n2g=f6ptfldj-on3ikiqp-htc


OCHRANA KLÍMY

Nemecko, Bratislava, 30.05.2021

Nemeckí kolegovia z Mehr Demokratie rozbiehajú viacero podujatí na tému ochrana klímy: S priamou demokraciou k ochrane klímy. Globálna kríza ochrany klímy pre Nemecko a EÚ  znamená vykonať nutné zmeny v spoločenstvách, mestách.

Kniha „Klimatické zmeny zdola“, ktorú vydal Mehr Demokratie, Občianska iniciatíva pre ochranu podnebia a Mníchovský inštitút pre životné prostredie, jasne ukazuje, že a ako je to možné.

Môžu sa tieto zmeny vytvárať občianskymi iniciatívami, urýchliť, formovať? Viac: https://archive.newsletter2go.com/?n2g=f6ptfldj-kb9r91hh-qbl

 

Miestne referendum

1 jún 2021 Bratislava

OZ PD začala od roku 2014 s výskumom a mapovaním miestnych referend na Slovensku.

Dobrovoľníci OZ PD priebežne mapujú miestne referendá.

Štatistický úrad nevedie záznamy a štatistiky vykonaných miestnych referend, nakoľko mu to neukladá zákon.

V júni 2021 sme spustili na Wikipedii stránku Miestne referenda, ide o prehľad vykonaných miestnych referend zaznamenaných v médiách, na web stránkach obcí, alebo mám z dokumentov zaslaných obcami za obdobie 1993 až 2021 https://sk.wikipedia.org/wiki/Miestne_referendum. Výsledky miestnych referend sa dajú nájsť aj na Mape miestnych referend .

 


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *