Medzinárodná konferencia Danube Democracy RALLY

Bratislava 4. apríla (TASR) – Združenie Democracy International – globálna koalícia pre demokraciu (Kolín, Nemecko) a Občianske združenie Priama demokracia (Bratislava) pripravili v Bratislave putovnú medzinárodnú konferenciu Danube Democracy RALLY 2014. V kinosále NR SR odborníci a ďalší zainteresovaní rozoberali skúsenosti s Európskou občianskou iniciatívou (EOI), referendom a priamou demokraciou vo Švajčiarsku a ďalších európskych krajinách a perspektívach Superreferenda na Slovensku.

Viac fotiek…

„Prejdime od hlasovania za politické strany k hlasovaniu o konkrétnych otázkach,“ vyzval poslanec európskeho parlamentu Gerald Häfner z Nemecka. Poslanec švajčiarskej národnej rady Andreas Gross zdôraznil, že „soľou demokracie je diskusia“. Diskusia prináša informovanosť, ktorej výsledkom sú kompetentné a zodpovedné rozhodnutia.

Politológ Martin Klus okrem iného upozornil na nepomer v požiadavke 350.000 tisíc podpisov slovenských občanov potrebných pre vyhlásenie referenda v porovnaní so 600.000 podpismi v Taliansku so štyridsiatimi miliónmi obyvateľov a legislatívny rozpor pri vyhlasovaní referenda na Slovensku. Profesorka Mária Stojčevová z univerzity v Sofii vyzvala umožniť užšiu výmenu názorov, skúseností a námetov postkomunistických krajín vzhľadom na ich podobnú politickú minulosť a podobné problémy súčasnosti.

Prejavy na tému priamej demokracie a občianskych iniciatív predniesli aj Bruno Kaufmann (Švajč., riaditeľ Európskeho inštitútu pre iniciatívu a referendum), Manfred Brandt (Nemecko, Mehr Demokratie), a ďalší. Pozvanie prijali aj organizácie, ktoré sa na Slovensku angažujú v propagovaní priamej demokracie, a popri slovenských aj české médiá.

Zdroj/viac na: http://www.teraz.sk/slovensko/matovic-konferencia-/80096-clanok.html
Ešte viac na: http://www.democracy-international.org/happy-memories-danube-democracy-rally

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *