Reflexie z Medzinárodnej konferencie Danube Democracy Rally (DDR2014) 1. až 9. apríla 2014

Viedeň, Bratislava, Budapešť

Democracy International (DI), globálna koalícia za priamu demokraciu, so sídlom v Kolíne nad Rýnom v Nemecku, ktorej členom sa stane oficiálne už tento rok aj naše občianske združenie Priama demokracia, pozvala nadšencov demokracie a aktivistov na cestu pozdĺž Dunaja v dňoch 1.- 9. apríla 2014 do Viedne, Bratislavy a Budapešti. Účastníci zo 4 kontinentov sa mohli na mieste dozvedieť viac o priamej demokracii a politickej situácii v hosťujúcich krajinách. Ciele boli vždy rovnaké; spoločná výmena skúsenosti, kampaň pre demokratickú EÚ, miestna podpora sfunkčnenie referenda a prehliadka pamätihodnosti.

Reflexie v slove a obraze

Konferencia o priamej  demokracie – DDR2014 – Wien, 1.-3. apríla 2014, vyrobil: DI:

Konferencia o priamej demokracii – DDR2014 – Bratislava, 3.-6. apríla 2014, vyrobila DI:

Konferencia o priamej demokracie – DDR2014 – Bratislava, 3.- 6. apríla 2014, vyrobilo OZ PD:

Konferencia o priamej demokracie –  DDR2014 – Budapest, 6.-9. apríla 2014, vyrobil DI:


Tlačová správa TASR, 4. apríla 2014 18:40

 I. MATOVIČ: Politici ubili v ľuďoch záujem o veci verejné,                          Tlačová správa TASR, Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti to povedal na putovnej medzinárodnej konferencii Danube Democracy RALLY 2014.
Paľo Čalovka, člen OZ PD

Z diskusných príspevkov som pochopil v akom rozdielnom prostredí, žijú obyvatelia EU, aký je rozdiel medzi politickou kultúrou v štátoch, ktoré vylepšujú demokraciu od 50 rokov minulého storočia a nami, ktorí žijeme v demokracii od roku 1990. Jednou vetou sa to dá zhrnúť asi takto: v západnej Európe politici nemôžu dovoliť dlhodobo ignorovať názory a požiadavky svojich občanov. Pre mňa osobne to značí to, že sa budem v budúcnosti viac zaujímať o to čo sa deje mimo nášho štátu.
Pri propagácií myšlienok priamej demokracie by sme nemali zabúdať na vysvetľovanie samotného pojmu demokracia. História demokracie, demokratické tradície a ich rozvoj, mechanizmy jej uplatnenia, EU a demokracia, priama demokracia vo svete, priama demokracia v regionálnej politike.

Jožko Vaško, člen OZPD

 DDR 2014, Budapešť, Jozef V. v metre a pred maďarským parlamentom

Najprv chcem poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí priložili kus svojej mentálnej, časovej, ale aj fyzickej energie k zdarnému priebehu bratislavskej časti podujatia DI.
Pri lúčení sme si vypočuli pozitívne vyjadrenia hostí. Obdivovali náš zápal za priamu demokraciu a nášho spoločného ducha.
„Nikto nie je doma prorokom“, a preto je dobré občas sa stretnúť aj s ľuďmi „spoza hraníc“ , aby nás utvrdili v tom, že to, čo robíme, predsa len má zmysel, aj keď to naše najbližšie okolie často tak nevníma.

 

Juraj Kukla, predstaviteľ ZOMOS

Medzinárodná konferencia o prvkoch priamej demokracie bola veľmi poučná a prišli významní hostia z európskeho parlamentu. Hovorilo sa najmä o najdôležitejšom prvku priamej demokracie o referende, ktoré je na Slovensku zámerne nastavené tak, aby sa de-facto nedalo úspešne zorganizovať. Na záver vystúpil a jasne zhodnotil stav na Slovensku aj náš politológ M. Klus
Na konferencii sa okrem poslancov NRSR I.Matoviča a Viskupiča nezúčastnil žiadny poslanec NRSR. Ako je možné, že na takúto konferenciu neprídu žiadne médiá, ani poslanci tejto NRSR? Lebo kapry nechcú počuť, ako sa ich skorumpovaný rybník dá vypustiť a ako to funguje v okolitých štátoch, kde funguje ozajstná demokracia.

Slávka Kočanová, členka OZPD

DDR 2014, Bratislava, hotel Sorea sa na tri dni zmenilo na stredisko slovenskej časti konferencie, zľava Jozef V., Paul P., Ľubica Sch., Beata N., Milan B, Ľubo P., Iveta K, Terézia L., Slávka K.

Poznáte ten pocit spolupatričnosti, keď ste na dovolenke ďaleko od domova a stretnete Slováka, alebo rodáka z vášho mesta? Tak podobný pocit zo stretnutia, som mala aj ja na tejto konferencii, no spoločným menovateľom nebolo miesto, ale myšlienka, pojem demokracia.
Na Slovensku sme si zvykli na to, že demokraciu nám zadefinovali a často krát omieľajú politici zhora, práve preto pre väčšinu ľudí sa tento pojem stáva len prázdnou frázou. Demokracia „devalvovala“. Ani sa nečudujem, demokraciu nie je možné inštalovať zhora a čakať, že všetci ľudia jej budú rovnako rozumieť a využívať to, čo nám naozaj ponúka. Demokracia neznamená neobmedzený nákup v hypermarketoch, ani neobmedzené využívanie výhod, ako je cestovanie za oddychom, či prácou do zahraničia. Demokracia tiež neznamená voliť raz za 4 roky z obmedzenej ponuky, kde človek vymieňa všetku svoju moc, ale aj zodpovednosť za program politickej strany, ktorého držiavanie už nijako nebude môcť odsledovať a ani ovplyvniť. Definícia a výklad slova demokracia by mal pochádzať od samotných občanov. Demokracia znamená v prvom rade zodpovednosť za vlastné rozhodnutie, za vlastné konanie. Podkladom pre správne rozhodnutie sú informácie a nevyhnutným základom pre dosiahnutie kompromisu sú diskusie.
Na konferencii sa stretli a diskutovali spolu rôzni ľudia z rôznych kútov sveta, ktorí zmýšľajú rovnako a cítia potrebu aktívnej účasti občanov na veciach verejných, ich účasť nielen na národnej, ale aj nadnárodnej úrovni. Boli to neopísateľné skúsenosti, o ktoré sme mali príležitosť sa podeliť. Práve preto mi z konferencie zostali tie najlepšie dojmy a nádej, že naše ambície v „boji“ za lepšie Slovensko, či lepší, demokratickejší svet, sú opodstatnené. Je dobré vedieť, že v tom nie sme sami.

Beata Novomeská, členka OZPD:

Konferenciu otvoril Igor Matovič, predseda politického hnutia OľaNO, hostiteľ podujatia na pôde Národnej rady. Vystúpili viacerí fundovaní rečníci, napríklad Bruno Kaufmann, Švajčiar žijúci vo Švédsku, za slovenskú stranu Martin Klus, ktorého prejav o potrebe sfunkčniť referendum bol aktuálny a žiaduci. Okrem Igora Matoviča sa konferencie zúčastnil aj poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO), na chvíľu sa v kinosále ukázal aj poslanec za SaS Richard Sulík. Okrem aktívnych politikov sa podujatia zúčastnil známy politický analytik Eduard Chmelár. Po prejavoch rečníkov nasledovala diskusia s účastníkmi konferencie, ktorí vyjadrili svojej postoje a názory na danú tému. Mojím príspevkom do diskusie v Budapešti bolo, že pokiaľ chceme viacej priamej demokracie v Európe, tak musíme byť zodpovednejší vo svojich vlastných životoch a že na práva sa automaticky viažu povinnosti. Pokiaľ niekto tieto povinnosti nepreberá a nevykonáva, tak mu automaticky zanikajú aj určité práva.

Paul Pirovits, člen OZPD

     Zúčastnil som sa všetkých troch etáp konferencie. Aby boli postrehy vyrovnané sústredím sa na viedenskú časť konferencie. Pri peknom počasí po prehliadke sídla OSN a parlamentu sa večer v miestnom viedenskom kultúrnom centre uskutočnila konferencia usporiadaná vďaka našim kolegom z miestneho občianskeho združenia Mehr Demokratie Rakúsko za podpory nemeckých kolegov Mehr Demokratie Nemecko. Podujatie bolo na mimoriadne vysokej úrovni, za účasti zástupcov všetkých parlamentných politických strán, okrem zástupcu SPÖ. Táto strana napriek tomu, že sa hlási k sociálnej demokracii, priamu demokraciu ignoruje. Po úvodnom zhrnutí stavu priamej demokracie a legislatívnom návrhu zákona o referende (podmienky referenda sú u nich oveľa horšie ako u nás) vhodného aj pre rakúske pomery (trojstupňový proces: 1. petícia do parlamentu, ak neprejde 2. dozbieranie podpisov na referendum a 3. hlasovanie v referende, čo je elegantné riešenie ako nepraktická obdoba nášho, dve paralelne bežiace petície; 1. do parlamentu a na 2. na vyvolanie referenda, ak parlament neprejde dozbierania podpisov a 3. hlasovanie), došlo pre nás zo Slovenska k nevídanej priamej konfrontácii občan – politik s prezentáciou názorov zástupcov politických strán na úpravu referendového zákona. Niektorí prítomní politici viac, iní menej, podporili tento návrh zákona. Na záver sa uskutočnila diskusia s publikom, ktoré prevažne tvorili účastníci konferencie a členovia DI. Toto podujatie každý chválil, aj napriek neprítomnosti médií. Len takýmito stretnutiami, občan kontra politik, sa dajú postupne a trpezlivo odbúrať zábrany a nedôvera politikov voči priamej demokracii, priamej vláde ľudu, priamemu rozhodovaniu o dôležitých veciach občanmi. Cesta ako si budovať rešpekt a dôveru.

O to väčší šok mohol človek zažiť na nasledujúcej etape v Bratislave na časti konferencii usporiadanej priamo v parlamente, kde napriek pozvaniu neprišiel sa vyjadriť a podporiť sfunkčnenie referendového zákona žiadny zástupca parlamentnej politickej strany, okrem hostiteľa a čiastočne p. R.Sulíka z SaS. Treba to brať ako začiatok a snažiť sa pokračovať v priamom dialógu občan-politik.

Kto sa zúčastnil akejkoľvek časti konferencie, kľúčovým bodom zlomu bol pocit spolupatričnosti a získania osobnej znalosti a vízii ako spoločne pokračovať ďalej. Ostala už len najväčšia výzva -VYTRVAŤ.


Odpovede účastníkov (čiastočne otitulkované) na bratislavskej časti konferencie na otázku:

Čo znamená pre mňa priama demokracia?

 

Daniel Schilly, Nemecko, 3:01;

 

 Maureen Childs, Veľká Británia, 1:49;

 

Suresh Nautiyal + Bhupen Singh, India, 1:06;

 

Jordan Cibura, Poľsko;

 

Bruno Kaufmann, Švédsko;

 

Jiří Matuszek, Česko;

 

Daniela Božinova, Bulharsko;

 

Bert Penninckx, Belgicko;

 

Arjen Nijeboer, Holandsko;

 

Erwin Leitner, Rakúsko;

 

Ellie Nicolaides-Latham, Grécko;

 


 

Video záznamy  z konferencie v NR SR:

NR SR Igor Matovič, OĽaNO – otvorenie, 4. apríl 2014,  3:06:

NR SR Igor Matovič, OĽaNO, príspevok, 4. apríl 2014, 1:42;

NR SR Jozef Vaško, Priama demokracia o.z., 4.apríl 2014, 4:52;

NR SR Ľubor Perháč, Priama demokracia o.z., 4.apríl 2014, 8:57;

NR SR Eduard Chmelár, príhovor v NR SR, 4.apríl 2014, 5:31;

NR SR Manfred Brandt, Mehr Demokratie Hamburg, 4. apríl 2014, 6:15;

NR SR Bruno Kaufmann, Democracy International, I&R (Initiative & Referendum Institute Europe) Švajčiarsko, 4. apríl 2014, 9:45;

 

NR SR Gerald Häfner, predseda Democracy International, 4. apríl 2014, 15:44;

 

Andreas Gross, bývalý poslanec švajčiarskeho parlamentu, 4. apríl 2014, 11:43;

 

Marin Klus, politológ, 4. apríl 2014:

 

 

 


 

NR SR diskusia 1, Daniela Božinová z Bulharska, členka Rady DI, Martina da Silva zo Skutočný snem o.z.,  4. apríl 2014, 5:08;

NR SR diskusia 2, Terézia Lengyelová z Košíc, OZ PD, zdravotná sestra, 4. apríl 2014;

NR SR diskusia 3, Stoiceva – situácia referenda v Bulharsku, Miroslav Kollár z o.z. Hlas občanov Slovenska,    4. apríl 2014;

NR SR diskusia 4 , J.Kukla ZOMOS o.z., František Palka AGORA o.z., 4. apríl  2014;

NR SR diskusia 5, ZOMOS o.z., 4. apríl 2014;

 


 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, Ellie Nicolaides-Latham, Grécko, Daniela Božinová, 4. apríl 2014, 9:15;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, Lubica Schulczová, Jozef Biskupič, 4. apríl 2014;

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, Suresh Nautiyal, 4. apríl 2014;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR 2014 mestom, Martina da Silva – Skutočný snem, 4. apríl 2014, 7:27;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR 2014 mestom, Jozef Viskupič , 4. apríl 2014,

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, J. Viskupič, Slávka Kočanová OZ PD, Cora Pfafferkorn DI, 4. apríl 2014;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, Ellie Nicolaides-Latham, Grécko, Daniela Božinová, 4. apríl 2014, 9:15;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, Lubica Schulczová, ukončenie, 4. apríl 2014, 1:04;

 

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, bufet, 4. apríl 2014, 14 sek.;

Zrkadlová sieň v Primaciálnom paláci, slávnostné privítanie účastníkov DDR2014 mestom, bufet, 4. apríl 2014, 10 sek.;

 


 

Hotel Sorea, spoločná večera, 4. apríl 2014, 21 sek.;

 

Hotel Sorea, spoločná večera, 4. apríl 2014, 16 sek.;

Hotel Sorea, prezentácia konferencii DDR2014, oslovenie podporovateľov PD pre média, hovorkyňa  L. Schulczová, podpredseda  J. Vaško a členovia OZ PD, 5. apríl 2014, 10:38;

Hotel Sorea, prezentácia oslovenie podporovateľov PD pre média, hovorkyňa  L. Schulczová a podpredseda J.Vaško OZ PD, 5. apríl 2014, 60″;

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *