Čo znamená Transatlantické partnerstvo pre obchod a investície (TTIP)?

11 august 2014

Rokovanie o Transatlantickom partnerstve pre obchod a investície (TTIP) (tiež známe ako Transatlantická zóna voľného obchodu) začalo 8. júla 2013 medzi Európskou úniou a USA.

Transatlantické partnerstvo pre obchod a investície (TTIP) spolu s Transpacifickým partnerstvom (TPP)  sa chystajú nahradiť Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) ako vynikajúci celosvetový obchodný blok; ide o určenie pravidiel pre medzinárodný obchod, súdne konania pre ochranu investora a šírenie drog, geneticky modifikovaných semien a softvérových licencií vo väčšine sveta.

Súdne konania pre ochranu investora znamenajú, že akékoľvek pracovná alebo ekologická ochrana schválená vládou by mohla byť vyhlásená za neplatnú. Ak by zostala v účinnosti, spomínaná vláda by musela zaplatiť dotknutej korporácii celkovú sumu všetkých údajných ziskov, ktoré by mala, keby konkrétna legislatíva neexistovala.

V krátkosti, Transatlantické partnerstvo pre obchod a investície (TTIP) bude podporovať „cestu ku dnu“ tým, že štandardizuje najslabšiu pracovnú a ekologickú ochranu akejkoľvek z krajín, ktoré ho podpíšu spolu s najobmedzujúcejšími možnými interpretáciami copyrightového a licenčného práva. Prístup ku všetkému od jedla, ktoré nie je geneticky upravené po open-source softvér a cenovo prístupné lieky by sa mohol stať minulosťou podľa tohto nového obchodného nariadenia.

http://www.stopttip.org/what-is-the-ttip/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *