Dvojpeticia Za lepšie Slovensko – referendum o referende

V sobotu 11.4.2015 sa spolu so zberačmi podpisov stretol Petičný výbor a Petičná rada Dvojpetície za lepšie Slovensko, koalícia vytvorená aktívnymi občanmi a mnohými členmi OZ PD, aby prepočítali podpísané petičné hárky a zhodli sa na ďalšom napredovaní, ktoré sa tiež priamo dotýkajú cieľov OZ PD.

Paralelne bežiaca Dvojpetícia za lepšie Slovensko jedna smerujúca do parlamentu a druhá na vyvolanie referenda, vznikla na jar v roku 2012 počas protestov Gorila, kedy korupčné správanie zvolených zástupcov občanov vo verejnej správe – špičkových politikov preniklo z kanálov tajnej polície na internet a vyhnalo 10 tisíce poriadne nahnevaných občianok a občanov na niekoľko mesiacov do ulíc slovenských miest.  Príčinou zotrvania protestov bolo opačná reakcia politikov a zodpovedných úradníkov ako kauzu Gorila ne/vyriešiť a tak ako jediný legitímny nástroj v rukách občianok a občanov ostalo nakoniec sfunkčnenie referenda, ktoré samo osebe je nielen legálnym nástrojom ako kedykoľvek prejaviť priamym rozhodnutím vôľu suveréna občianky a občana vo všetkých dôležitých spoločenských veciach v obci, kraji a krajine, ale aj účinným kontrolným nástrojom voči bezbrehej moci a beztrestnosti zvolených zástupcov občanov vo verejnej správe. Z iniciatívy aktívnych občanov a  o.z. Priama demokracia za neľahkých vyjednávacích podmienok nakoniec deň pred parlamentnými voľbami, očakávajúc napriek samovoľnému priebehu kampane masívnu podporu obyvateľov,12. marca 2012 sa dvojpetícia dostala medzi občanov, sprvoti s úspechom začatí zber podpisov postupne stratil z mnohých príčin na sile a očakávaný úspech vo vyzbieraní požadovaných podpisov aspoň petície do parlamentu sa nedostavil a dnes po 3 rokoch ostala už len malá skupinka zberačov.

Pri sobotňajšom prepočítavaní podpísaných hárkov sa hovorilo o ďalšom smerovaní tejto dvojpetícii. Účastníci sa zhodli na tom, že napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam na Slovenskú, bez koaličnej podpory iných občianskych organizácii ju treba podporovať a zachovať, nakoľko vždy môže prísť ku situácii, kedy nastane celospoločensky dopyt po sfunkčnení referenda, čo dvojpetícia určite obsahuje. Mnohí členovia združenia PD sa nestotožňujú čiastočne či plne s jej obsahom, ale lepšia petícia ako dvojpetícia Za lepšie Slovensko za sfunkčnenie referenda z radou členov nevzišla a momentálne na Slovensku inú úspešnejšiu nemáme.

Tiež pre členov pracovnej skupiny Petícia a referendum OZ PD, z ktorých sa čiastočne spolu s koordinátorom zúčastnili stretnutia, ostáva neľahká výzva ako vo vlastnej réžii združenia PD vyvinúť a zrealizovať takú stratégiu a aktivity pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami 2016, aby cieľ združenia sfunkčnenie referenda a viac (priamej) demokracie;

1. priviedlo opozíciu v parlamente k úspešnému odhlasovaniu zákona o sfunkčnení referenda na všetkých úrovniach: obce, kraja a krajiny

2. tiež zvýšil spoločenský dopyt po sfunkčnení referenda a aktívne vyhľadal koalíciu s inými občianskymi organizáciami  a zrealizoval sfunkčnenie referenda cestou referenda, či pokračovaním dvojpetície Za lepšie Slovensko, alebo novou ostáva otvorené.

 

súvisiace články:

http://www.priama-demokracia.sk/aktivity/propagacia-pd/183-lepie-slovensko-vdaka-jednej-peticii.html

http://forum.priama-demokracia.sk/viewforum.php?f=11

http://www.priama-demokracia.sk/aktivity/propagacia-pd/192-zber-peticie-poas-volieb.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *