Podporte aj vy STOP TTIP!

8 jún 2015

Chýba nám už len 2622 podpisov na naplnenie národného kvóra v SR.

Podpisujte a zdieľajte s priateľmi, rodinou, spolupracovníkmi a známymi, nech sa nám ho podarí dosiahnuť!

Čas sa kráti, iniciatíva bude trvať len do začiatku októbra 2015…

Existuje 10 dôvodov prečo vznikajú obavy občanov jednotlivých krajín EÚ ohľadom prijatia obchodnej a investičnej dohody TTIP:

Hrozba pre demokraciu – Obchodná a investičná dohoda TTIP by dala nadnárodným spoločnostiam právomoc súdiť vlády kvôli rozhodnutiam, ktoré by poškodili budúce zisky nadnárodných spoločností, podkopúc tak demokratické rozhodnutia urobené vo verejnom záujme.

  1. Hrozba pre verejné služby – Obchodná a investičná dohoda TTIP vytvorí nové trhy vo verejných službách, ktoré vedú k ich liberalizácii a privatizácii. Bolo by veľmi náročné – takisto ako energiu a vodu – ich vrátiť späť pod verejnú kontrolu.
  2. Hrozba pre potravinovú bezpečnosť – Prostredníctvom harmonizácie regulácie potravinovej bezpečnosti potravinové bezpečnostné štandardy Európskej únie by sa znížili na úroveň štandardov Spojených štátov amerických. Odstránilo by to obmedzenia voči geneticky modifikovaným organizmom (GMOs) , pesticídom a hovädziemu mäsu, ktoré obsahuje rastové hormóny.
  3. Hrozba pre životné prostredie – Obchodná a investičná dohoda TTIP by zharmonizovala a znížila environmentálne regulácie Európskej únie na úroveň Spojených štátov amerických povoľujúc americký štýl frakovacieho rozmachu v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a kdekoľvek v Európe.
  4. Hrozba pre podnebie – So silnými právami investorov by obchodná a investičná dohoda TTIP dovolila nadnárodným spoločnostiam súdiť vlády kvôli zavádzaniu nových politík neťaženia fosílnych palív.
  5. Ohrozenie pracovných práv – Pracovné práva by boli znížené na štandardy Spojených štátov amerických a podniky by mohli presídliť do štátov Spojených štátov amerických a krajín Európskej únie s najnižšími pracovnými štandardmi.
  6. Hrozba pre osobné súkromie – Uniknuté dokumenty ukazujú, že obchodná a investičná dohoda TTIP by mohla byť použitá na znovuzavedenie hlavných prvkov dohody ACTA, ktorú odmietol Európsky parlament po rozsiahlom proteste. Mohla by prinútiť internetových poskytovateľov, aby sledovali svojich zákazníkov.
  7. Ohrozenie finančnej kontroly – Obchodná a investičná dohoda TTIP je zostavená tak, že by odstránila mnohé nové finančné regulácie (napr. ako bankové zábezpeky), ktoré sa zaviedli od roku 2008, aby zabránili budúcemu finančnému krachu.
  8. Vyjednávanie v tajnosti – Zatiaľ čo lobisti nadnárodných spoločností zohrávajú neodmysliteľnú úlohu vo vyjednávaniach, verejnosť bola vylúčená. Neexistuje verejný prístup k návrhom vyjednávaných textov, takže väčšina informácií, ktoré z návrhov zmluvy vieme, je z uniknutých dokumentov.
  9. Nebezpečný projekt pre zvyšok sveta – Ak obchodná a investičná dohoda TTIP bude schválená, tak celosvetovo krajiny na juhu sa dostanú pod obrovský tlak aplikovať štandardy TTIP, aby sa vyhli obchodným stratám. Cieľom obchodnej loby je vytvorenie „celosvetového približovania k štandardom Európskej únie – Spojených štátov amerických“. Toto by prinútilo chudobnejšie krajiny, aby prijali politiku voľného obchodu, o ktorej nemohli spoluvyjednávať.

Podpísať online môžete aj na našej stránke, aj tu: https://stop-ttip.org/podpisat

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *