Občianske rady Švajčiarsko – projekt Demoscan

Čo keď by jedného dňa oficiálna  brožúra zaslaná občanom pred hlasovaním v referende obsahovala nielen odporúčania politického sveta, ale aj „obyčajných“ občanov? To bude experiment Švajčiarskej národnej vedeckej nadácie (SNSF), ktorý vedie profesor Nenad Stojanović zo Ženevskej univerzity, počas pilotného projektu demoscan experiment vo Švajčiarsku. Prvou pilotnou samosprávou je mesto Sion, kde sa táto skúsenosť uskutočnila v novembri 2019. 

Tento Občiansky panel (rada) je inšpirovaný procesom, ktorý existuje v Oregone (USA) asi desať rokov ( Citizens ‚Initiative Review ). Občanská rada zasadá, aby rokovala pred  hlasovaním v referende. Občianský rada sa skladá z občanov, ktorých úlohou je analyzovať dôležitú sociálnu otázku. Sú to ľudia vyžrebovaní odrážajúci rôzne kategórie obyvateľstva (pokiaľ ide o vek, vzdelanie, pohlavie atď.).

Tento proces je transparentný a jeho neutralita je zaručená nestrannosťou moderátorov.

Úlohou občanov je kriticky sa zaoberať argumentmi, ktoré predložili oba tábory k federálnemu hlasovaniu v referende, a napísať krátku správu zaslanú všetkým voličom, aby im pomohla vytvoriť si názor na otázku predmetného hlasovania.

„Tento experiment, ktorý uskutočnil tím vedcov z univerzity v rámci projektu demoscan , je zameraný na inováciu priamej demokracie a podporu účasti každého občana na živote. “ Philippe Varone, prezident mesta Sion

viac: https://demoscan.ch/

Posudok k hlasovaniu v referende pre občanov s pro a proti argumentmi, ktorú vypracovala občianska skupina Sion a ktorá bola distribuovaná dňa 14.1.2020 všetkým občanom a všetkým občanom s volebným právom pred referendom v obci Sion.

Správa pre občanov (vo francúzštine):  RapportCitoyen_FR_v5

Nemecká verzia:  RapportCitoyen_DE_v5

Verzia taliančiny: CitizenReport_IT_v3

zdroj: https://demoscan.ch/

iný zdroj: https://www.bfh.ch/dam/jcr:6a631708-36f8-4884-ac77-f51d40f35d0c/eGov_4_20_AlexanderGeisler.pdf

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *